Up editie 39, mei 2022

Het logo van de blad Up

Restauratie van een 18e eeuwse kussenkast

Jessica Melis heeft op Swaensteyn de 18e eeuwse kussenkast gerestaureerd. Jessica heeft inmiddels veel gerestaureerd, zoals het pronkkastje, traptredes, bibliotheek en kasten op Swaensteyn.

Jessica aan het werk aan de kussenkast
Jessica op locatie aan het werk

Begin dit jaar werd deze 18e eeuwse kussenkast geschonken aan Huygens’ Swaensteyn. De kast heeft een bijzondere geschiedenis: hij werd in de eerste helft van de 19e eeuw aangekocht door David Ragay (1772-1850), thesaurier van de koningen Willem I en Willem II.

Door de link met prinses Marianne (de dochter van koning Willem I), wilden wij de kussenkast natuurlijk graag op zaal tonen bij de Mariannevleugel. David Ragay was een vertrouweling van prinses Marianne. In de periode dat hij werkzaam was voor de koninklijke familie, van 1830 tot zijn dood in 1850, woonde hij in de Thesaurie naast Paleis Noordeinde. Dit was tevens zijn kantoor en deze kussenkast heeft daar jarenlang gestaan.

De kast was generaties lang in het bezit van de familie en is nu door J.D. Ragay geschonken aan het museum. Jessica Melis heeft de kussenkast helemaal nagekeken en vorige week is zij begonnen met de eerste restauratie. Hierbij is de kast weer goed gesteld, zodat de deuren soepel kunnen draaien en het slot, dat niet meer werkte, is gerepareerd.