Restauratie van Biedermeier eetkamerstoelen

Deze twee eetkamerstoelen komen uit de Biedermeier-periode. Deze periode in de Duits/Oostenrijkse geschiedenis is ruwweg van 1815 tot 1848. De Biedermeier was een reactie op de overladen empirestijl en zijn militaire op de Romeinen geïnspireerde ornamenten. Na een revolutie en twee decennia oorlog verlangde men naar huiselijkheid, vriendelijke vormen en nationale ornamenten. De meubels van de Biedermeier zijn verfijnd uitgevoerd. Ze waren en zijn kostbaar. De stijl was vooral bij de culturele elite en de hoven geliefd. Lichte houtsoorten komen in de plaats van verguldsel. [bron: wikipedia]

De stoel en verschillende lagen van de stoffering

Verschillende lagen van de stoffering

Stoffering

De zitting is opgebouwd uit metalen veren met daarop verschillende lagen en vullingen. Daaroverheen zit de uiteindelijke stoffering. Dit hele pakket moet verwijderd worden voordat de stoel goed gerestaureerd kan worden. Als alles er af is kan de stoel uit elkaar gehaald worden en kunnen de verbindingen opnieuw gelijmd worden.

Lijmwerk

Hiernaast is een foto te zien van de losse onderdelen van de stoel op de werkbank De rugleuning en de poten worden hersteld.

De werkbank met een losse rugleuning. Deze worden hersteld

De rugleuning

De lijmtangen houden de stoel bij elkaar zodat het kan drogen

Gelijmde stoel met lijmtangen

De stoel wordt gelijmd en in elkaar geklemd met tangen en spanbanden. Als het lukt worden de hoekklossen hergebruikt of vernieuwd en gelijktijdig er in gelijmd.

Stoffeerder

Op deze foto is de stoel klaar om gestoffeerd te worden. De verbindingen zijn allemaal gelijmd, de rugleuning is weer stevig, de hoekklossen zitten op hun plek en de metalen veren zijn gemonteerd. De stoffeerder kan nu zijn werk doen.

De sitting moet nog op de stoel

Herstelde stoel nog zonder gestoffeerde zitting

Eindresultaat

Hieronder ziet u het eindresultaat van de restauratie. De zitting is op verzoek van de klant gestoffeerd met leer.​

Twee stoelen die zijn gerestaureerd en voorzien van nieuwe zitting

Het eindresultaat van de restauratie inclusief de zitting