Foto overzicht van cursisten werk.

Met uitleg over restauratiewerk en welke technieken er zoal aan bod komen tijdens de cursus.

Schuine halfhoutverbinding.

Improvisatie op halfhoutverbinding.

De eerste les van de cursus wordt besteed om aan twee en optioneel drie basis houtverbindingen te werken. De halfhoutverbinding, de open pen gat verbinding en optioneel de gesloten pen gat verbinding. Zo leer je om te gaan met zaag, beitel, hamer en twee soorten hout. Daarna wordt er gewerkt aan een eigen meegebracht meubel.

Op deze foto is een uitdagender versie te zien op de (haakse) halfhoutverbinding, deze cursist had al wat ervaring in houtbewerken. Is fijn maar is zeker geen must voor deze cursus. Iedereen met of zonder ervaring mag meedoen!

Losgeraakt fineer op dit Art Deco tafeltje is weer vastgelijmd. Oud vuil wordt er hier afgewassen en lijm restjes lossen ook gelijk op. De tafel is uiteindelijk gelakt en staat weer te stralen!

Een Art Deco tafeltje wordt schoongemaakt.

Schoonmaken van gefineerd Art Deco tafeltje.

In dit vintage tafeltje is een figuur van fineer ingelegd.

Vintage bijzettafeltje met fineer ingelegd.

Middenin het blad van dit vintage bijzettafeltje zat een beschadiging. De cursist heeft een figuur ontworpen om in te leggen in het blad zodat de beschadiging niet meer te zien is. Dit is gedaan met verschillende stukjes fineer.

Het bovenblad van dit planten tafeltje was beschadigd doordat er een natte bloempot op had gestaan. Daardoor was het losgekomen. Ook het frame was instabiel.
Eerst is het frame gelijmd, daarna een stuk fineer in het midden erin gelijmd en als laatste is het hele meubeltje op kleur gebracht en in de boenwas gezet.

Het fineer op het bovenblad van dit planten tafeltje was beschadigd.

Planten tafeltje met gefineerd bovenblad.

Eindresultaat van een tafeltje uit de Amsterdamse School periode.

Eindresultaat van gerestaureerd salon tafeltje uit de Amsterdamse School periode.

Op de foto is het eindresultaat van een gerestaureerd salontafeltje te zien. Het komt uit de Amsterdamse School periode. Dat is duidelijk te zien aan de vorm van de poten en de coromandel houten sierstukjes.
Ook hier weer een probleem met fineer op het bovenblad en het frame dat instabiel was. Stap voor stap werd alles hersteld: fineer, constructie, kleur, afwerking.

Hier is het tafelblad te zien met nog vocht plekken, vuil resten en al een ingelegd stukje fineer. Het ligt klaar om schoongemaakt en op kleur gebracht te worden.
Het eindresultaat is op de foto hierboven te zien.

Door vocht aangetast tafelblad.

Tafelblad aangetast door vocht en al een ingelegd stukje fineer.

Restauratie van kromgetrokken tafelblad met profielen.

Restauratie van tafelblad.

Hier wordt gewerkt aan een kromgetrokken tafelblad met profielen die losgelaten waren. Technieken als schaven, lijmen en op kleur brengen werden hier geleerd.

Deze cursist is een kastdeur aan het restaureren. Het oefenen met het maken van houtverbindingen aan het begin van de cursus kwam hier goed van pas. Er was veel herstelwerk nodig aan het frame van de deur. Er zijn stukjes hout ingelijmd en een nieuwe hoek verbinding gezaagd.

Kapotte kast deur wordt gerestaureerd.

Restauratie van een kast deur.

Dit schrijfkistje is gerestaureerd.

Eindresultaat van een gerestaureerd schrijfkistje.

Dit schrijfkistje was nogal beschadigd aan binnen en buitenkant.
Tijdens de cursus zijn verdwenen onderdelen van het schrijf gedeelte bijgemaakt o.a. vakindeling en pennenbakje. Het kistje is weer stevig in elkaar gezet. En de buitenkant is schoongemaakt en gelakt.