Restauratie van een uitklap dienblad

Op deze pagina staat een voorbeeld van een restauratie van een door vocht aangetast en verweerd uitklap dienblad. Het dienblad is weer hersteld tot een bruikbaar bijzet tafeltje.

Het dienblad voor restauratie

Het beschadigde dienblad

Het beschadigde dienblad

Het beschadigde dienblad (bovenaanzicht)

Het beschadigde dienblad (bovenaanzicht)

Het dienblad en de poten zijn gemaakt van hout. Door een metalen veerconstructie aan de onderkant van het dienblad kunnen de poten in en uitgeklapt worden.

 

 

 

 

 

Een beschadigd handvat

Een beschadigd handvat

Op de foto rechts ziet u het beschadigde dienblad. Het dienblad is aangetast door vocht en metalen blikken. De laagjes hout van het blad zijn los gelaten. Twee opstaande randjes waren verdwenen. Een greep was gebroken en beschadigd.

 

 

 

Het beschadigde dienblad (onderaanzicht)

Het beschadigde dienblad (onderaanzicht)

Bij de poten waren klampen (hoeken) toegevoegd. Deze waren niet origineel. Door de houtverbindingen te restaureren konden de hoeken weg gehaald worden.

 

 

 

 

Resultaat na restauratie

Het gerestaureerde dienblad

Het gerestaureerde dienblad

Het gerestaureerde handvat

Het gerestaureerde handvat

Bij het dienblad zijn nieuwe randjes toegevoegd. De los gelaten laagjes zijn met lijm ertussen geperst. Het dienblad is schoon gemaakt en afgebeten met afbijtmiddel zodat het blad weer mooi glad werd. Daarna is het blad diverse keren afwisselend geschuurd en gelakt. Op de foto links ziet u het eindresultaat. In het beschadigde handvat zijn opnieuw stukjes hout ingezet. De greep is glad gemaakt. Ook zijn de metalen delen schoon gemaakt en weer opnieuw stevig bevestigd.

 

Het gerestaureerde dienblad (onderaanzicht)

Het gerestaureerde dienblad (onderaanzicht)Op de foto hiernaast is het onderaanzicht te zien waarbij het dienblad van alle onnodige delen is ontdaan. De scharnieren en veren zijn schoon en functioneren weer. Het dienblad heeft nu weer de originele kleuren zwart en groen.