Restauratie van een beschadigd en verkleurd buroblad

Op deze pagina staat in stappen uitgelegd hoe een beschadigd en verkleurd buroblad is gerestaureerd. Het oude vilt is vervangen door Schapenleer. Onderaan deze pagina vind u het eindresultaat van deze restauratie.

Voor de restauratie, het filt is beschadigd en het blad is los

Het beschadigde buroblad

Buroblad voor restauratie

Op deze foto is het buroblad te zien voor het restauratie proces. Het groene vilt was door het gebruik aan de hoeken los geraakt en er waren gaten in gevallen. Hier en daar waren ook plekken verkleurd. Het buroblad moest opnieuw gelijmd worden omdat het op enkele plekken los geraakt was en gekrompen. In het hout van het bladrand zaten ook diverse vlekken en verkleuringen. Om goed te kunnen restauren is het buro eerst gedemonteerd.

De restauratie van het buroblad

Nadat het vilt is verwijderd zijn latjes in de gekrompen delen gelijmd. Op de foto rechts ziet u het gelijmde buroblad. Dit buroblad wordt met lijmtangen een dag bijeengehouden om de lijm te kunnen laten drogen en uitharden. Een van de hoeken van de rand van het blad was beschadigd en los en kon tegelijk met het blad gelijmd worden.

De lijmtangen zorgen er voor dat het blad niet zal kromtrekken

Het lijmen van het buroblad

Het bureaublad is gerestaureerd maar moet nog voorzien worden van leer

Het buroblad na het lijmen

Nadat de lijm is gedroogd kan het buroblad glad gemaakt worden. Dit wordt gedaan door de ingezette latjes hout vlak te schaven en de laatste kiertjes te vullen met plamuur. Het blad wordt vlak gemaakt door middel van schuren. Zo ontstaat er een vlakke basis om het nieuwe leer op te lijmen. (Op de foto is dit het lichtere/onbewerkte gedeelte in het midden van het blad).

De rand van het blad kan nu opnieuw worden gebeitst. Hiervoor maak ik speciaal voor elk project een speciale bijbehorende kleur beits. Het voordeel van deze speciale beits is dat elk meubel zijn eigen originele karakter behoud.

Op de foto rechts ziet u het resultaat van de restauratie nadat het nieuwe leer op het blad is gelijmd. De bladrand is gebeitst, gelakt en met boenwas afgewerkt.

Het gerestaureerde blad is voorzien van nieuw leer

Het nieuwe leer op het buroblad

Eindresultaat

Op deze laatste foto ziet u het eindresultaat van de gehele restauratie. Het onderstel van het buro heeft dezelfde behandeling gekregen als de rand van het blad om er een geheel van te maken. Het buro is hierdoor weer in de oorspronkelijke staat hersteld met respect voor de geschiedenis die het heeft doorgemaakt.

Het bureau is klaar met nieuw leer en het hout is mooi gerestaureerd

Het complete gerestaureerde buro